عادات غذایی هر کشور با فرهنگ مردم همان کشور ارتباط دارد. به طور مثال، با یک نگاه به جمعیت مصرف کننده ایرانی مشاهده می کنیم که 95 درصد نان مصرفی مردم را نان های سنتی تشکیل می دهند و عادات غذایی مصرف کنندگان نیز با آن خوگرفته و به دلیل حجم کم مصرف نان های حجیم و نیمه حجیم ، خواص و ارزش غذایی این نوع نا ن ها ناشناخته مانده و برای استفاده از آنها با غذاهای عام و سنتی تاکنون اقدامی صورت نگرفته است.

تا سالهای قبل ، روش تهیه نان در ایران به صورت صددرصد سنتی بود از آن زمان به بعد به تدریج در کنار واحدهای سنتی ، واحدهای تولید نان های حجیم نیز شروع به کار کردند . این شیوه جدید تولید بدون هیچ پژوهش و برنامه مدون ادامه یافت و این درحالی است که تهیه نان خوب نیاز به اطلاعات دقیق از آرد ، روش های تهیه خمیر ، عمل آوری و دقت در فرآیند پخت دارد . بسته بندی و نگهداری دقیق و صحیح نان نیز زمینه های لازم برای کاهش ضایعات و در نتیجه حرکت به سوی خودکفایی در تولید و صرفه جویی مصرف گندم را مهیامی سازد. با به کارگیری روش های نوین تهیه و عمل آوری خمیر، ماشین آلات مناسب و فناوری پیشرفته ، می توان نانی خوب ، با ارزش غذایی بیشتر و به لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه ، تولید کرد .

 

Picture 020-600 by khajehbread.


در چند سال اخیر مصرف نان به دلایل متعدد از جمله افزایش قیمت سایر مواد غذایی از یک سو و ارزان بودن قیمت آن از سوی دیگر افزایش یافته است به همین جهت برای رفع نیازهای تغذیه ای مردم به ویژه قشرهای کم درآمد باید از ساده ترین روش یعنی تولید نان های مخصوص و غنی شده استفاده شود.

اکنون بیش از 500 واحد تولید نان های حجیم و نیمه حجیم در شهر تهران فعالیت و 7 درصد نان مصرفی جمعیت پایتخت را تامین می کنند.

برای مصرف این نوع نان ها نیاز به فرهنگ سازی است و باید مردم را با فواید مصرف نان های حجیم و نیمه حجیم بیشتر آشنا کرد. به عنوان مثال باید فرهنگ سازی شود که مواد داخل نان باگت مغذی و دارای پروتیین است تا مصرف کنندگان از درآوردن مواد داخل نان باگت و دور ریختن آن خودداری و به جای استفاده از پوسته نان ، از مواد مغذی داخل نان استفاده کنند.

نان های حجیم و نیمه حجیم تنها نان استاندارد تولیدی کشور است. زیرا این نوع نان ها طی 2 مرحله تخمیر می شود یکی بعد از تهیه خمیر در روی میز و دیگری در داخل اتاق گرمخانه است.

تولیدکنندگان نان های حجیم و نیمه حجیم داخلی توانایی تولید بیش از 50 نوع نان را دارند . متاسفانه مردم تاکنون استقبال خوبی برای مصرف این نان ها نشان نداده اند و به همین دلیل نانوایان ترجیح می دهند چهار یا پنج نوع نان معمول را تولید کنند. البته در شهر تهران برخی از تولیدکنندگان انواع نا ن های رژیمی ، سبوس دار ، سفید و انواع نان های حاوی سبزی تولید می کنند.