مخمر ها سلولهای تخم مرغی شکلی هستند که فقط با میکروسکپ دیده شده و دارای وزن بسیار کمی مي باشند به نحوی که بیست میلیارد از آنها تنها یک گرم وزن دارد.






ارزش غذايي خميرمايه:

1- مخمر منبع بسيار غنی از ویتامین های گروه ب و برخی دیگر از ویتامین ها می باشد. مثل: بیوتین – کولین – اسید فولیک – اینوسیتول – تیامین – ریبوفلاوین – نیاسین – پنتوتنیک اسید – پیریدوکسین و کوبالامین.
این گروه از ویتامینها می تواند در درمان بسیاری از بیماریها مفید بوده و تجویز شود. مثل:
دیابتی ها، الکلی ها، افسردگی، ریزش مو، استرس و تصلب شرایین.

2- بیش از 70 درصد وزن مخمر کربوهیدرات و پروتئین است.
3- مخمر منبع بسیاری از عناصر معدنی و غیر معدنی مورد نیاز بدن مي باشد. مثل: سدیم، منیزیم، کلسیم، پتاسیم، آهن، روی، مس، کبالت، منگنز، گوگرد، فسفات، نیتروژن، ید و . . .

عملكرد خميرمايه در خمير و اهميت استفاده از آن:

1- به دليل توليد گاز دي اكسيد كربن موجب ورآمدن خمیر و افزایش حجم نان می شود.
2- به دليل توليد اسيد استيك باعث استحکام، تقویت و کیل دهی بیشتر خمیر نان می شود.
3- به دليل توليد اسيد لاكتيك موجب خوش عطر و طعم شدن نان می شود.
4- به دليل توليد اسيد پروپیونیک كه به طور طبيعي خاصیت ضد میکروبی طبیعی دارد، از فساد نان جلوگیری می کند.
5- مخمر باعث بهبود کیفیت بافت داخلی نان شده و نقایص پوسته نان را بر طرف می نماید.
6- مخمر زمان بیاتی نان را نیز به میزان قابل توجهی به تاخیر می اندازد.
7- مخمر باعث شکسته شدن و هیدرولیز اسید فیتیک موجود در سبوس گندم می شود. در صورت عدم استفاده از مخمر مخصوصا در آردهاي با سبوس بالا، اين اسيد با برخی از عناصر موجود در بدن مثل کلسیم، روی و آهن ترکیب شده و موجب بروز انواع بيماري ها در بدن مي شود كه از آن جمله مي توان به موارد زير اشاره نمود:
نرمی و پوکی استخوان، كم خوني، افزايش استرس و ايجاد اختلالات رواني، كاهش عملكرد مغز و ...

اما در صورت استفاده از خمير مايه و در طي فرآيند شكسته شدن اسيد فيتيك موجود در آرد، ماده اي به نام اینوسیتول آزادمی شود كه وجود آن در ارتقاي سلامت بدن بسيار حايز اهميت است. از جمله:
کاهش افسردگی، استرس و فشارهاي روحي و رواني، افزايش سرعت رشد مو، افزايش رشد و نمو استخوان جدید، جلوگيري از تصلب شرایین، كاهش كلسترول و كمك به سرعت دفع چربيها از کبد، ممانعت از ايجاد جوش هاي پوستي، كمك به حفظ تعادل، جلوگيري از يبوست و . . .

جوش شیرین فقط توليد گاز دی اکسید کربن كرده و موجب ورآمدن خمير مي شود.
مصرف جوش شیرین موجب می شود نان از ظاهر (رنگ، شکل و ساختار پوسته و بافت داخلی) و کیفیت (عطر و طعم) مطلوب برخوردار نباشد.

همچنين استفاده از آن به جاي خمير مايه باعث بروز انواع بيماري در بدن انسان مي شود. مثل:
کم خونی، نرمی و پوکی استخوان، تصلب شرایین، افسردگی، استرس، بیماریهای روحی و روانی، ریزش مو، التهاب و ورم معده و . . .